Nietypowe, „luźnogadkowe” wydanie audycji A Nóż Widelec, w którym rozmawiamy o opakowaniach, składzie produktów podawanym na etykiecie, jest też specjalny przepis na chleb od gospodarza audycji. Po wyjściu z anteny Jacka, kontynuujemy nadawanie w trybie afterowym!
Podcast: Pobierz
Jedna odpowiedz
Pan Taktik
Zarchiwizowałem sobie więc tu też wrzucam. Dzięki za audycję.
Chleb dla Etama, który zawsze wyjdzie.
(ok. 45 minuta audycji)
Składniki:
60 dag mąki krupczatki
2/3 szklanki otrąb pszennych
1/2 szklanki słonecznika (łuskanego)
3 łyżki siemienia lnianego (można pominąć)
3 łyżki sezamu
4 dag drożdży
1 czubata łyżka cukru
1 płaska łyżka soli
tłuszcz do smarowania foremek tradycyjnych (silikonowych nie natłuszczamy)
pół litra i łyżeczka ciepłej wody
Do pieczenia 2 foremki 20 x 8cm.
Drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier, 1 łyżeczkę ciepłej wody i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
W misce mieszamy mąkę z otrębami i solą, dodajemy drożdże i pół litra ciepłej wody. Dokładnie mieszamy.
Dodajemy słonecznik, siemię lniane i sezam. Ponownie dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 do 1.5 godziny w ciepłe miejsce.
Przekładamy do 2 keksówek i zostawiamy na 15 minut aby podrosło.
Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 C z termoobiegiem.