A Nóż Widelec – Czytajmy etykiety!

A Nóż Widelec – Czytajmy etykiety!

wpis w: A Nóż Widelec, audycje | 1

Nietypowe, „luźnogadkowe” wydanie audycji A Nóż Widelec, w którym rozmawiamy o opakowaniach, składzie produktów podawanym na etykiecie, jest też specjalny przepis na chleb od gospodarza audycji. Po wyjściu z anteny Jacka, kontynuujemy nadawanie w trybie afterowym!

Jedna odpowiedz

  1. Zarchiwizowałem sobie więc tu też wrzucam. Dzięki za audycję.

    Chleb dla Etama, który zawsze wyjdzie.
    (ok. 45 minuta audycji)

    Składniki:
    60 dag mąki krupczatki
    2/3 szklanki otrąb pszennych
    1/2 szklanki słonecznika (łuskanego)
    3 łyżki siemienia lnianego (można pominąć)
    3 łyżki sezamu
    4 dag drożdży
    1 czubata łyżka cukru
    1 płaska łyżka soli
    tłuszcz do smarowania foremek tradycyjnych (silikonowych nie natłuszczamy)
    pół litra i łyżeczka ciepłej wody

    Do pieczenia 2 foremki 20 x 8cm.

    Drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier, 1 łyżeczkę ciepłej wody i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
    W misce mieszamy mąkę z otrębami i solą, dodajemy drożdże i pół litra ciepłej wody. Dokładnie mieszamy.
    Dodajemy słonecznik, siemię lniane i sezam. Ponownie dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 do 1.5 godziny w ciepłe miejsce.
    Przekładamy do 2 keksówek i zostawiamy na 15 minut aby podrosło.
    Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 C z termoobiegiem.

Zostaw Komentarz